Traject Win2Win

Binnen het project wordt de scholier gekoppeld aan één coach. Samen spreken zij één keer in de week of één keer in de twee weken af op de middelbare school van de jongere.

In het traject is er aandacht voor de volgende punten:

  • Interesse en studiekeuze testen: vaak wordt er op school ook al een interesse- en
    studiekeuzetest gemaakt. Uit deze testen komen vaak uitslagen in kolommen of percentages. Deze uitslag is een goed startpunt om verder aan de slag te gaan met interesses en kwaliteiten.
  • Persoonlijkheid en leerstijlen: in het traject wordt er gekeken welke eigenschappen jij bezit en waar jij enthousiast over wordt. Daarnaast kijken we naar de verschillende leerstijlen: op welke manier leer jij het beste?
  • Studies vergelijken: veel studies hebben raakvlakken met elkaar. Vandaar dat er wordt gekeken naar de overeenkomsten en verschillen van opleidingen. Welk onderdeel van een studie spreekt aan? Of welke juist niet? In welke studie is dit nog meer terug te zien?
  • Meeloopdagen op het MBO, HBO of Universiteit: elke school organiseert zijn eigen meeloopdagen. Op deze open dagen wordt er vaak een algemeen beeld geschetst van de opleiding en bepaalde aspecten worden hieruit gehaald. Veel (aankomende) studenten ervaren dit niet als een reëel beeld van de opleiding. Vandaar dat de coach een meeloop-dag voor jou kan regelen met een student van elke opleiding. Op die manier wordt een realistisch beeld geschetst van de opleiding.
  • Meeloop-dag met een werkvelddeskundige: jouw coach kan een meeloop-dag regelen in het werkveld: wat ga je uiteindelijk doen als je afgestudeerd bent? Welke mogelijkheden zijn er allemaal? Past dit ook bij jouw interesses en kwaliteiten?
  • Oriëntatie op vervolgopleidingen: wat voor mogelijkheden voor vervolgopleidingen zijn er na deze studie? Welke keuzevakken of minors kunnen je hier op voorbereiden?
  • Voorbereiden op matchingsdagen: welke vragen kan je verwachten? Hoe weet je na deze matchingsdag of deze studie wat voor jou is?
  • Eventuele begeleiding bij de inschrijving van DUO, studielink en OV-kaart.

In de planning houden wij rekening met jouw beschikbare tijd. Heb je nog ruim de tijd voordat de studiekeuze gemaakt moet worden? Dan is één gesprek in de twee weken vaak voldoende. Komt het keuze moment voor jou al dichterbij? Dan wordt er vaak één of soms zelfs twee keer per week afgesproken. De gesprekken vinden plaats voor
school tijd, in tussenuren en/of domeinuren en naschooltijd.

Aangezien het gaat om een individueel traject wordt het aanbod afgestemd op de behoefte van jou. Vandaar dat wij begeleiding kunnen bieden aan scholieren die nog geen enkel idee hebben, twijfelen tussen een aantal studies of nog een soort bevestiging willen hebben voor een bepaalde studie.